Een verzekering is geen reisdienst en een reisverzekering evenmin een toeristische dienst. Het Hof van Beroep te Gent heeft zeer recent dit principe andermaal bevestigd en acht de reiswetgeving in haar geheel niet van toepassing op het luik reisverzekering.
Het eerder in de rechtspraak gehuldigd standpunt, dat het aanbieden en de verkoop van reisverzekeringen een “financiële dienstverlening“ betreft en dus geen reisdienst, blijft onverkort van kracht.
Artikel I.8,18 WER is zonneklaar in haar definitie van een financiële dienst:
“financiële dienst: iedere dienst van bancaire aard of op het gebied van kredietverstrekking, verzekering, individuele pensioenen, beleggingen en betalingen”.
Ongeacht de premie inclusief of facultatief bij een reispakket wordt aangeboden en/of aangerekend en/of deel uitmaakt van de totaalprijs van de pakketreis, behoort die verzekering niet tot de “pakketreisovereenkomst”. De verkoop ervan door organisator of doorverkoper, gelijktijdig of niet met het reispakket, verandert daar niets aan.
Volgens artikel 2 1° Wet Pakketreizen maken slechts deel uit van een pakketreis: de klassieke reisdiensten (passagiersvervoer, accommodatie en verhuur van voertuigen) én toeristische diensten. (zoals bijvoorbeeld, toegangskaarten, rondleidingen, excursies, skilessen, …)
Dit is de letterlijke transcriptie van artikel 3 1) Pakketreisrichtlijn 2015/2302.
“Reisverzekeringen” worden niet genoemd in die dwingende regelgeving. Zij zijn ook geen “toeristische dienst” volgens de heersende rechtspraak. Hoewel ingeburgerd bij de consument dat een reisagent of doorverkoper reisverzekeringen te koop aanbiedt en verkoopt of een reisorganisator dit in zijn aanbod, inclusief of facultatief opneemt, beheersen andere rechtsregels dan het reisrecht deze aangelegenheid, met name het verzekeringsrecht en in het bijzonder de Verzekeringswet van 2014.