Sociale verkiezingen uitgesteld

23 maart 2020 | Bram Nelis | Arbeid & sociale zaken

De sociale verkiezingen 2020 zouden normaal moeten plaatsvinden van 11 tot 24 mei.

Vermits op de verkiezingsdag contact tussen werknemers zo goed als onvermijdelijk is en de social distancing dus niet kan worden gewaarborgd, hebben de sociale partners een akkoord bereikt over de collectieve opschorting van de sociale verkiezingsprocedure.

Het betreft een informele consensus, waarvan de praktische details en juridische gevolgen nog niet vast staan.

Wel al geweten is dat de procedure vanaf dag X+36 wordt stilgelegd (‘bevroren’).  Alles wat daarop volgt in de verkiezingsprocedure wordt uitgesteld tot een nog nader te bepalen datum, waarop de procedure zal worden hernomen vanaf dag X+36.

Sociale verkiezingen uitgesteld

Belangrijk : alle verkiezingshandelingen dienen te worden verdergezet tot en met dag X+35.  Dit is de dag van de indiening van de kandidatenlijsten of de stopzetting van de kiesprocedure bij gebrek aan kandidaten (tussen 17 en 30 maart 2020, afhankelijk van de datum van de verkiezingen).  Nu deze fase meestal digitaal verloopt, stelt er zich geen probleem.

Het is dus de aanplakking van de kandidatenlijsten en aanwijzing voorzitters van stembureaus (op dag X+40, tussen 22 maart en 4 april) dat wordt uitgesteld.

Op het moment dat er meer duidelijkheid is over de gevolgen van de opschorting, leest u het hier.

 

Update: de Wet tot regeling van de opschorting van de procedure sociale verkiezingen van het jaar 2020 ingevolge de coronavirus COVID-19-pandemie – die uitwerking met ingang van 17 maart 2020 – verscheen in het Belgisch Staatsblad van 13 mei 2020.

 

Voor meer inlichten en informatie rond dit onderwerp, kan u contact opnemen met mr. Bram Nelis.

Terug naar overzicht

Tillid advocaten gebruikt cookies om uw surfervaring gemakkelijker te maken en voor analysedoeleinden.  Door verder gebruik te maken van deze website gaat u hiermee akkoord.

Meer info