Loon naar werk. Ook bij de omschakeling van zomer- naar winteruur?

23 oktober 2020 | Bram Nelis | Arbeid & sociale zaken

In de nacht van zaterdag 24 oktober op zondag 25 oktober schakelen we over van het zomer- op het winteruur.  De klok wordt een uur teruggedraaid; drie uur wordt (terug) twee uur.
Voor de meeste mensen betekent dit een uurtje langer slapen, maar niet voor wie op dat moment aan het werk is; sommige daarvan moeten een uur langer werken.
Wie in een ploegenstelsel werkt in een shift van 22 uur tot 6 uur werkt die nacht niet de gebruikelijke 8, maar wel 9 uur (en 7 uur bij de overschakeling van zomer- naar winteruur).

De gevolgen daarvan worden – voor wie in ploegen werkt en niet forfaitair per maand betaald wordt – geregeld in CAO nr. 30 van 28 maart 1977 (jaar waarin het zomeruur werd ingevoerd).

Loon naar werk.  Ook bij de omschakeling van zomer- naar winteruur?

De CAO bepaalt dat indien de organisatie van het werk dit toelaat de ploegen zo worden geregeld dat de ploeg die slechts 7 uur werkt bij de overschakeling naar het zomeruur dezelfde is als de ploeg die bij de overschakeling naar het winteruur 9 uur presteert.
In dat geval ontvangen de werknemers het loon voor 16 uur, waarvan 8 uur wordt betaald bij de overschakeling naar het zomeruur (terwijl er maar 7 uur wordt gepresteerd) en 8 uur bij de overschakeling naar het winteruur (terwijl er 9 uur wordt gepresteerd).
De werknemer ontvangt het loon voor één uur dat hij extra presteert in oktober dus reeds in maart.

Indien het niet mogelijk is om dezelfde werknemers tewerk te stellen tijdens de overschakeling in maart en in oktober ontvangen de werknemers:

  • het loon voor 8 uur indien zij (7 uur) werken bij de overschakeling van winter- naar zomeruur
  • het loon voor 9 uur indien zij (9uur) werken bij de overschakeling van zomer- naar winteruur

De werknemers krijgen dus steeds minstens het loon voor de gewerkte uren, maar wie enkel werkt in de nacht van de omschakeling naar het zomeruur krijgt een uur extra uitbetaald.
Werkgevers doen er dus goed aan om dezelfde werknemers tewerk te stellen op de twee omschakelingsmomenten, zodat zij niet meer loon moeten betalen dan er uren gepresteerd zijn.

 

Voor meer inlichten en informatie rond dit onderwerp, kan u contact opnemen met mr. Bram Nelis.

Terug naar overzicht

Tillid advocaten gebruikt cookies om uw surfervaring gemakkelijker te maken en voor analysedoeleinden.  Door verder gebruik te maken van deze website gaat u hiermee akkoord.

Meer info